8 Gru

przepis na dobra włoska pizzę

Pyszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dokładnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

mozzarella na słodko   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jak wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd wobec tego wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy tradycyjnego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – de facto warto dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.