21 Maj

kawa

Zwykło się uważać, że jeżeli dobra kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

mielona kawa arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma zupełnie przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj pokrewne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Peru Tunki
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest zazwyczaj poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok i kocha ciepło, właśnie dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją integrować z aromatami, wskutek tego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać wnikliwie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.